Zoeken

Winter's here !

De hoeveelheid vocht in huis heeft een grote invloed op houten vloeren. Een houten vloer zet uit, of krimpt juist bij verschillende hoeveelheden vocht in de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt een houten vloer vocht op uit de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid geven houten vloeren juist vocht af aan de omgevingslucht. Door vochtopname of vochtafgifte veranderen de eigenschappen van hout. Met name een houten vloer zoals een parketvloer kan aanzienlijke schade ondervinden door vocht.Scheuren en barsten in houten vloeren. Te weinig vocht in de lucht

Houten vloeren kunnen ernstig beschadigen door droge lucht huis. Een te lage relatieve luchtvochtigheid kan schade aan uw houten vloer / parketvloer veroorzaken. Tijdens droge weersomstandigheden krimpen houten vloerdelen. Vooral tijdens vorstperioden is weinig vocht in de lucht aanwezig. Zelf beïnvloeden we de luchtvochtigheid op nadelige wijze tijdens het verwarmen van het huis. Door het gebruik van centrale verwarming, stadsverwarming en houtkachels stoken we onze huizen zeer droog. De luchtvochtigheid kan in de wintermaanden zelfs afnemen tot 25 - 30 % RV (Relatieve Vochtigheid)


Luchtvochtigheid meten voorkomt schade aan houten vloeren

We adviseren om het verloop van de luchtvochtigheid in huis goed te bekijken. De luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60 % RV bij ideale omstandigheden voor houten vloeren. Bij deze luchtvochtigheid werken houten vloeren het minst. De luchtvochtigheid kunt u eenvoudig bijhouden met behulp van een vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd. Op de hygrometer kunt u de relatieve vochtigheid in de lucht aflezen. Bij te weinig vocht in de lucht adviseren we om de hoeveelheid vocht in de lucht te verhogen door gebruik van één of meerdere luchtbevochtigers. Luchtbevochtiging voorkomt schade door droogte aan houten vloeren. Een vochtmeter waarschuwt u tijdig voor slechte omstandigheden voor uw houten vloer.


Scheuren in vloeren ontstaan vaak in winter

Koude lucht is niet in staat om veel vocht opnemen. Tijdens winterperioden is daarom doorgaans dus niet veel vocht in de lucht aanwezig. Zoals vermeld krimpen houten vloeren hierdoor. Deze krimp is te zien doordat vloerdelen onder plinten en kozijn vandaan kruipen. Er ontstaan (grote) openingen tussen vloer en wand. Bij deze droge weersomstandigheden kunnen ook scheuren in de houten vloer ontstaan. Deze scheuren laten zich niet eenvoudig repareren. Bovendien ontstaan grote, scherpe splinters rondom de scheuren in de vloer. Met name voor kinderen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Het is daarom aan te raden om de hoeveelheid vocht in de lucht het gehele jaar goed in de gaten te houden. Het is zonde dat uw houten vloer schade oploopt door teveel of te weinig vocht in de lucht.


Een luchtbevochtiger voorkomt krimpen en scheuren van een houten vloer

Waarom een luchtbevochtiger gebruiken? Het mag duidelijk zijn dat goede beheersing van de hoeveelheid vocht in huis noodzakelijk is om de kwaliteit van uw kostbare houten vloer te behouden. Bij aanwezigheid van vloerverwarming kunnen zelfs nog sneller krimpverschijnselen ontstaan bij houten vloeren. Indien krimp optreedt bij een lage luchtvochtigheid adviseren wij u dringend om één of meerdere luchtbevochtigers te plaatsen. Luchtbevochtiging zorgt voor een continue aanvoer van vocht ondanks droge weersomstandigheden. De levensduur van uw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer wordt hierdoor aanzienlijk verlengd en de kwaliteit blijft behouden.


Vocht meten en luchtbevochtiging toepassen

We hebben gezien dat het beheersen van vocht in huis van groot belang is om lang te genieten van een hoogwaardige houten vloer. Controleer zelf de omstandigheden in huis door de luchtvochtigheid te meten met een vochtmeter. Indien de luchtvochtigheid te laag is, bieden bevochtigers een passende oplossing. Op zoek naar een luchtbevochtiger voor uw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer? Kies uit ons assortiment bevochtigers die geschikt zijn voor het conditioneren van vloeren.

21 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Industriezone Plassendale III - Kuipweg 11 - 8400 Oostende // Tel. 059 43 05 14 // info@bvbaldw.be

Telefonisch bereikbaar op werkdagen // maandag - dinsdag - donderdag tussen 08u30 - 12u00 & 13u00 - 17u00

Toonzaalbezoek // Bij voorkeur steeds graag na afspraak voor persoonlijk advies. 

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle